pátek 31. května 2013

Gurmánské slavnosti

Tenhle příspěvek je celý o jídle a je speciálně pro Janičku B.! :) Jedna z nejzásadnějších věcí na farmě je bezpochyby jídlo! A to ne jen tak nějaké, ale velmi dobré, chutné, čerstvé a ze surovin, které jsou více než kvalitní, prostě a jednoduše prvotřídní. Jak už je popisováno v jiném článku, nepoužíváme vůbec cukr, místo něj máme sirup, který vlastně ještě pořád nevíme, z čeho je, ale je strašně dobrý a připomíná nám javorový sirup, a samozřejmě med! K dalšímu vaření, pečení a smažení máme k dispozici ekologické a domácí suroviny z farmářského trhu a nebo z obchodu s nálepkou EKO, bez nálepky nekupujeme! A protože farmu tvoří řád, nakupujeme pořád to stejné dokola a naším úkolem s Dorotkou, kterého jsme se nejdřív děsily a pak nás začal fascinovat, je chystat každý den něco trochu jiného z toho ale úplně stejného, co doma máme! A je to dobrodružství jako kráva! Zde praktické ukázky!

Obrázek č. 1 ukazuje čerstvou pažitku, salát z rajčat a jarní cibulky a jako hlavní chod rybu s domácími hranolkami, bramborovo-mrkvovou kaší a salátem z červené řepy a tuřínu (teď si nejsem jistá, jestli to byl typ kraví zelenina nebo dýně).

Obrázek č. 2 - řepný karbanátek se sezamovými semínky, domácí masové koule, bramborovo-mrkvová kaše, jarní cibulka, vinné listy a salát z mrkve a kravího tuřínu. No a samozřejmě - domácí jogurt s kari jako zálivka.

Obrázek č. 3 - zapečený (kraví) tuřín s domácím sýrem ve slaném nálevu posypaný čerstvou pažitkou, salát z mrkve, dýňového tuřínu a listů od pampelišek, vinné listy a jako příloha kroupy (teda, my se domníváme, že jsou to kroupy, norsky byggryn, ale je to hrozně dobré, což jsem si nemyslela, že kroupy jsou). Zálivka z domácího jogurtu s provensálským kořením.

Tak, bylo by to samostatný blog, tak toho radši nechám. Ale je to krása, to jídlo! A co teprve naše brownies bez cukru a bez čokolády, ach! No já nevím, ale myslet na jídlo je prostě pro farmáře radost a jíst ho je odpočinek, vychutnávání a nabírání sil na práci. Takže musí být skvělé a kvalitní. A připravované s láskou, jak by řekl náš dědeček. S láskou k telatům i ke kraví zelenině. (b)

Žádné komentáře:

Okomentovat